Rattaretk toob 24. septembril taas rahva ratastele

Pühapäeval, 24. septembril, toimub igasügisene Pärnumaa rattaretk, tuues Pärnusse ja linna lähiümbrusesse mõõdukas tempos liikumist nautima sadu spordisõpru. Ühtlasi tähistatakse Euroopa spordinädalat.

Tänavune rattaretk peab 10 aasta juubelit ning pakub tegevusi erinevas eas rattasõpradele. Spordisündmus peab oluliseks, et tähtis ei ole mitte aeg ega tempo, vaid põhimõtteline liikumisnauding ja ohutu rattaliiklus. Nii on rajale oodatud nii pere nooremad kui ka pikemaid distantse eelistavad ratturid.

Kuni 9-aastastele mõeldud tasuta lastesõidud distantsidega 200 kuni 800 meetrit stardivad kell 11.30. Start antakse Pärnu Rannastaadioniga külgneval alal Kuuse tänava värava juures. Kõik osalejad pälvivad magusa üllatuse ning diplomi. Iga vanuserühma esikolmikuid premeeritakse kingikotiga. Maanteeameti liiklusohutuse ja ennetuskampaania käigus avatakse kell 11 õpituba, mis tutvustab, kuidas rattakiivrit õigesti kasutada.

Suur ühisstardiga rattaretk saab Rannastaadioni kõrvalt lähte kell 13. Valikus on nii 10, 38 ja 56 km rajad, kus aega ei võeta ning kohti ei selgitata. Starditakse Rannastaadioni kõrvalt suunaga Hedoni poole, kust edasi viib trass läbi rannapargi ja Jahtklubi Jaansoni rajale. Seejärel pöörab 10 km ring Papiniidu tänavale ning toob osalejad üle Mai kergliiklustee uuesti staadionile. Pikematele distantsidele suundujad aga liiguvad üle Ehitajate ja Lennujaama tee Vana-Pärnusse, kust 38 km distants pöörab tuldud teed tagasi ning pikk maa viib osalejad Audrusse. Mõlemad distantsid juhatavad linna tagasi tulles huvilised aga juba Raekülla, kust mööda Lembitu tänavat ja Kalevi puiesteed ranna serval tagasi vändatakse. Rajakaardiga saab tutvuda siin.

Pikemate distantside rajale jäävad traditsioonilised teeninduspunktid, kus pakutakse teed. Audru punktis ning hiljem ka finišis rõõmustab retkelisi igihaljaste viisidega pasunakoor Õnn Tuli Õuele. Rajateeninduse juurde kuulub Hawaii Expressi poolt antav rattaabi ning osalejate turvalisust tagavad kohtunikud, liiklusreguleerijad ning esmaabitöötajad.

„Korraldajatena paneme kõikidele südamele, et retkele tulles on osalejad kohustatud kinni pidama liikluseeskirjast. Punane tuli on ka retkelise jaoks punane tuli ning teeületuskohaks on vöötrada. Kuigi seadus kohustab rattakiivrit kandma kuni 16-aastased noorukid, oleks meeldiv, kui ohutuse ja mõjusa eeskuju huvides teeksid seda ka vanemad rattasõbrad“, toonitas retke logistika poole eest vastutav ning päevajuhina tegutsev Vahur Mäe spordiliidust.

Kõiki retkel osalejaid ootab finišeerudes väärikas juubelimedal, kosutav kõhutäis ning meelelahutusprogramm. Nagu ikka, loositakse hulgaliselt välja toetajate auhindu. Peaauhinna, Hawaii Expressi Pärnu kaupluse poolt välja pandud linnaratta, pälvib üks õnnelik osaleja. Selleks, et auhinda lunastada peab loosimise ajal ise kohal viibima.

„Kümnes rattaretk on juubel ning nii palju kordi toimunud spordisündmust võib juba väikest viisi traditsiooniks pidada. Retk eristub teistest liikumisüritustest seetõttu, et stopperit me ei plaani välgutada“, kutsus peakorraldaja Kaiu Kustasson üles kõiki ratastel liikuma ning täpsustas, et ühtlasi on sündmust korraldaval Pärnumaa spordiliidul hea võimalus Euroopa spordinädala toimumist avalikkusele teadvustada.

Eelregistreerimine toimub Pärnumaa Spordiliidu kodulehel ja Pärnu Keskuse infopunktis kuni 21. septembrini.  Sündmuse päeval saab kohapeal registreerida kell 11.00-12.45, mil osalustasud on aga kõrgemad. Tutvu osalustasudega siin.

Sündmuse korraldaja on Pärnumaa Spordiliit koostöös arvukate toetajatega nii avalikust kui erasektorist.