Selgusid Pärnumaa spordiaasta parimad

Kolmapäeval, 6. detsembril toimunud Pärnumaa spordinõukogu koosolekul valiti 2017. aasta maakonna parimad sportlased ning treenerid. Taas hoolitses spordiaasta säravaima tulemuse eest maailmameistrivõistlustel pronksmedali võitnud meeste paarisaeruline neljapaat.

Nii, nagu viimastel aastatel tavaks, omistati aasta võistkonna tiitel USAs toimunud maailmameistrivõistlustel Leedu ja Suurbritannia järel pronksmedali võitnud neljapaadile, mille ridadesse kuulusid Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Kaur Kuslap. Särav maailmatasemel tulemus tagas aasta parima treeneri tiitli pärnakatest ja viljandlastest moodustatud kvarteti juhendajale, eliittreener Matti Killingule.

Eraldi kategooriana märgiti ära aasta pallimänguvõistkond ning selle nimetuse pälvis varemgi tiitli saanud Pärnu jalgpalliklubi naiskond. Jüri Saare ning Jüri Talu juhendamisel tagasid võistkonnale edu Eesti meistri- ja karikavõistlustel võidetud kuldmedalid, riigi superkarika esikoht ning UEFA naiste meistrite liiga kvalifikatsiooniturniiri alagrupis saavutatud 3. koht. Aasta pallimänguvõistkonda kuuluvad Elis Meetua, Ketlin Saar, Kaire Palmaru, Heleri Saar, Ulrika Tülp, Anete Paulus, Anastassia Morkovkina, Kairi Himanen, Liivi Sõrmus, Berle Brant, Imbi Hoop, Anastasiia Filenko, Aljona Sasova, Laada Tereštšenkova, Marve Bessmertnõi, Ljubov Maksimova, Merily Toom, Kristina Bannikova, Anne-Grethe Pajuviidik, Evelyn Šilina, Mariana Kees ja Anastasija-Grazyna Shcherbachenia.

Aasta meessportlase tiitli pälvib tänavu motomees Kevin Saar. Oma isa Andrus Saare näpunäidete järgi Pärnu motoklubis treeniv Saar esines edukalt Hollandis toimunud Euroopa meistrivõistlustel, kus ta krooniti kõigest 17-aastasena quadracer’ite võistlusklassi maailmajao meistriks.

Esimest korda Pärnumaa spordiajaloos pälvib aasta naissportlase au discgolfar. Discgolfiklubi Hole-In-One ridadesse kuuluva Kristin Tattari auhinnakappi täiendavad tänavusest USA lahtiste meistrivõistluste 7. koht, Baltikumi  meistrikuld ning Euro Pro Tour’i võit.

Parimate valimisel tunnustatakse ka noori ja veterane. Kuni 18-aastaste poiste arvestuses võitis Pärnu jahtklubis purjetamisega tegelev Keith Luur, kes saavutas treener Tõnis Vare käe all jääpurjetamise Euroopa ja maailmameistrivõistlustel kõrgeid kohti, olles vastavalt kolmas ja neljas. Ka vee peal oli Argo Kruusmägi juhendamisel treeniv Luur tulemuslik, kuna jõudis Laser-Radial võistlusklassis Euroopa karikasarja koondarvestuses teiseks. Aasta noorsportlase staatus omistati ka Pärnu sõudeklubi atleedile Greta Jaansonile, kes võitis Ingrid Võsu treeninggruppi kuuludes Eesti noorte ja täiskasvanute meistrivõistlustelt kokku viis kuldmedalit, oli esimene nii Balti matšil kui ka Läänemere äärseid riike koondaval Baltic Cup’il ning saavutas noorte maailmameistrivõistlustel 9. koha. Jaansoni saavutused tagasid aasta noortetreeneri aunimetuse tema juhendajale Ingrid Võsule. Üle aastate tehti aga spordinõukogu poolt erand, sest teine noortetreeneri tiitel omistati ka maadlusklubi Leo treenerile Gristen Heinmetsale, kelle juhendatavad Sander Tagu, Allan-Devid Ševtsov jpt teised olid edukad mitmetel kodustel ja rahvusvahelistel võistlustel.

19. kuni 23. aastaste juuniorsportlase arvestuses kuulutati aasta parimaks Vändra maadlusklubi Suure Karu Pojad esindaja, kreeka-rooma maadleja Helary Mägisalu, kes Euroopa juunioride meistrivõistlustel jõudis pronksmedalini. Mägisalu treenivad tema vend Mario Mägisalu ning Ivar Kotkas.

Aasta spordiveteranid on mitmetel rahvusvahelistel jõuproovidel medali pälvinud korvpallur Mait Käbin ning sõudmise veteranide maailmamängudel neli kuldmedalit võitnud Tatjana Jaanson.

Aasta tehnikasportlane on varemgi korduvalt sama tiitli saanud Paikuse motoklubi esindaja Toivo Nikopensius, kes saavutas Euroopa meistrivõistlustel kestvuskrossis veteranide arvestuses pronksi ning näitas kõrget taset mitmel Eesti ja Baltikumi krossivõistlusel.

Eraldi pälvis spordinõukogu tähelepanu ka erivajadustega inimeste sport. Aasta invasportlase tiitli pälvis haavatud kaitseväelaste rahvusvahelistel Invictus Games’i nime kandvatel spordimängudel sõudeergomeetrite 1-minuti sõidus neljandaks platseerunud Agor Tettermann Pärnu sõudeklubist. Nii nagu Greta Jaansoni, treenib tedagi Ingrid Võsu.

Aasta üllatajana märgiti ära tänavusel Taasiseseisvumispäeval toimunud teine Uhla-Rotiküla elamusjooks, mis käivitas kohalike kogukondade organiseerimistegevuse ning pakkus pea mitmesajale liikumissõbrale võimalust kodukandi kaunites paikades sportimiseks. Spordiürituse korraldas MTÜ Raeküla Selts.

Parimate valimisi koordineerinud Pärnumaa spordiliidu tegevjuhi Kaiu Kustassoni hinnangul kujunes lõppev spordiaasta mitmeti meeldejäävaks. „Lahkuv aasta pakkus nii võidurõõmu kui kaotusekibedust, ent peamiselt siiski rõõmusõnumeid. Sõudjate maailmapronks, noore ja andeka motomehe Kevin Saare esilekerkimine, Pauluse korvpallihalli uuendamine, liikumisharrastajate arvu tõus“, nimetas spordijuht aasta märksõnadena.

„Samuti paistsime silma mitmete spordiürituste kõrgetasemelise korraldamisega“, kiitis Kustasson maakonna spordikorraldajaid.

Tunnustused antakse parimatele üle 15. detsembril Strandis toimuval spordi- ja kultuuriaasta pidulikul lõpetamisel „Tähesära“.

Postituse fotod:

Postituse tunnuskaader: Eesti neljapaat Sarasotas USAs (Liisbet Puust)

Sisufoto: Aasta invasportlane Agor Tettermann Invictus Games’i patrooni, Briti kroonprints Harryga (erakogu)