Neljast kaks Pärnumaale: tänavused spordiaasta “Kristjanid” jagatud

Teisipäeva, 27. detsembril Tallinnas Nordea Kontserdimajas toimunud „Spordiaasta tähed 2016“ auhinnagalal kuulutati välja Eesti aasta sportlased.

Eesti Olümpiakomitee pressiteates märgitakse, et Aasta meessportlase tiitli pälvis kergejõustiklane Rasmus Mägi, kes jooksis olümpiafinaalis uue Eesti rekordi ja saavutas kuuenda koha.

Aasta naissportlaseks nimetati kergejõustiklane Ksenija Balta, kes võitis Rio olümpialt kuuenda koha, EM-il neljanda koha ning sise-MM-il 7. koha.

Aasta võistkonna Kristjani teenis suuresti pärnumaalastest koosnev sõudmise neljapaat koosseisus Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Neljapaat võitis tänavu tiitlivõistlustelt koguni kaks medalit – olümpiapronksi ja Euroopa meistrivõistluste kulla. Aasta treeneriks kuulutati neljapaadi treener Matti Killing.

Aasta meessportlane, naissportlane, võistkond ja treener selgusid rahva, spordiajakirjanike ja spordiorganisatsioonide hääletustulemuste liitmisel. Spordiorganisatsioone osales aasta parimate valimisel 63 ja spordiajakirjanikke 44, rahvahääletusel anti oma soosikute poolt rekordiliselt ligi 106 000 häält.

Aasta noorsportlaseks valisid spordiajakirjanikud ja spordiorganisatsioonid vigursuusataja Kelly Sildaru, kes võitis 2016. aastal mainekatel ekstreemspordivõistlustel X Games ja Dew Touril 1. koha freestyle suusatamise pargisõidus. Freestyle suusatamise pargisõidus tõusis Kelly Sildaru AFP naiste maailma edetabelis 2016 talvehooaja lõpuks esikohale.

Aasta parasportlaste tiitli said ujujad Kardo Ploomipuu ja Elisabeth Egel. Ploomipuu tuli 100m seliliujumises Euroopa meistriks ning Rio paraolümpial sai 9. koha. Egel teenis Rio paraolümpiamängudel 5. koha 200m rinnuliujumises ning Euroopa meistrivõistlustelt samuti kolm viiendat kohta. Elisabeth Egel pälvis tiitli teist ja Kardo Ploomipuu kaheksandat korda.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee auhinna „Ületades piire“ pälvis legendaarne spordifotograaf Lembit Peegel, kes on enam kui poole sajandi jooksul aidanud olulistel spordihetkedel ületada geograafilisi, ajalisi ja kultuurilisi piire.

Eestimaa Spordihingeks 2016 nimetati Timo Tints, kelle eestvedamisel sai Viljandi jääväljakust Viljandi Jäähall. Vabatahtlikuna on ta panustanud sinna sadu tunde oma vaba aega ja vaeva.