„Sport Koolis“ projekt rikastab Pärnumaa õpilaste liikumisvõimalusi

Eesti olümpiakomitee (EOK) veab ühes maakondade spordiliitudega „Sport Koolis“ projekti, mille eesmärk on anda lastele uusi liikumisalaseid teadmisi. Pärnumaalt liitusid tänavu projektiga Pärnu-Jaagupi põhikool ja Audru kool.

Uue algatusega soovitakse luua eeldused selleks, et kõikides lastes kujuneks sisemine vajadus ja harjumus pidevalt liikuda. Selleks tutvustatakse esimeste klasside õpilastele kvalifitseeritud juhendajate näpunäidetel võimalikult paljusid spordialasid, võttes arvesse kohalikku spetsiifikat ja soove. Projekti kaasrahastatakse EOK poolt tingimusel, et kohalikud omavalitsused panustavad vähemalt sama suure osa.

„Üldjoontes on kõik õpetajad, õpilased ja lapsevanemad väga rahul,“ rääkis projekti EOK poolne eestvedaja Piret Lauk, kelle sõnul sai esiti tekkinud tõrgegi ületatud.

„Kehalise kasvatuse õpetajad olid alul veidi murelikud, et treenerid võtavad neilt töö ära. Tegelikult see nii pole, kuna spordialade juhendajad pakuvad lastele liikumiseks täiendavaid võimalusi,“ ütles projektijuht, kelle jaoks tuli päevavalgele nii mõnigi üllatus.

„Selgus, et paljud lapsed polnud oma perega looduses varem liikunudki, nüüd said nad orienteerumistunni raames esimesed kogemused,“ rõõmustas Lauk.

EOK spetsialist tõi välja sellegi, et õpetajate hinnangul teevad lapsed vähem pahandusi. „Kuna noored on rohkem hõivatud, suunates oma energia liikumisse, ei jää ka enam pahanduste tegemiseks aega,“ rääkis Lauk.

Suureks õnnestumiseks peab ta seda, et üha rohkem lapsi on projekti mõjul valinud endale trenni, kus käia ning kutsetunnistusega juhendajatele on see lisatöö tegemise võimalus.

Millisena näevad eestvedajad projekti tulevikku, on see tulnud, et jääda?

„“Sport Koolis“ on käivitamise faasis, ent kõik asjaosalised näevad, et sellega on põhjust edasi minna. Ideaalis soovime, et kõik liituda soovivad koolid saaksid kaasa lüüa,“ rääkis Lauk, kelle teada on praegu soovijaid rohkem, kui on kohti.

Projektijuhi sõnul seisnevat idee suurim väärtus lastele liikumisrõõmu süstimises. Edaspidi on plaan projekti kaasata veel enam alternatiivseid tegevusi nagu looduses liikumine, tantsimine või matkamine.

Kuidas läheb projektil Pärnumaal?

„Ehkki projekti kutsus ellu EOK, veavad kohapealseid tegevusi maakondade spordiliidud,“ rääkis Pärnumaa spordiliidu tegevjuht Kaisa Kirikal, kelle sõnutsi oli esimesel aastal huvi ootamatult leige.

„Mullu tuli kaasa vaid üks omavalitsus: Pärnu linn, mille osavald Tõstamaa sealse kooli direktoriga nägid projektis tõhusat võimalust õppetegevust rikastada,“ märkis spordijuht, lisades, et projekti välise partnerina – spordiliidu kaasrahastamisel – oli toona pundis Tori koolgi.

Kes löövad tänavu algatuses kaasa?

„Sel aastal lähtusin kaasamisel huvihariduse aspektist ja sellestki, kui entusiastlikud koolid ise on: nii liitusid Pärnu-Jaagupi põhikool ja Audru. Tõstamaalt laekus tagasiside, et projekt elavdas huviringide teket ja nüüd saavad nad ise hakkama,“ rõõmustas Kirikal.

Põhja-Pärnumaa valla spordi- ja terviseedenduse spetsialist Taire Ojala rääkis, et kutse projektis osaleda tuli neile ootamatult ning KOV haaras sellest hooga kinni.

„Augustis tehti meile ettepanek, ja läksime rõõmuga kaasa: Pärnu-Jaagupi lapsed saavad sellest aastast tenniseõpet,“ ütles Ojala.

Kuidas on läinud projekt käima Audrus?

„Oleme väga õnnelikud, et selles kaasa lööme,“ rääkis sealse kooli direktor Peep Eenraid, kelle arvates annab projektiga liitumine esimese klassi laste sporditegevusele hoogu.

„Vaadates õppekavas kehalise kasvatuse tundide arvu, on see tõhus lisa. Meilt osaleb 36 õpilast, kes omandavad oskusi kettagolfis, kergejõustikus ja tenniseski,“ märkis koolijuht. Tema sõnutsi räägiti eelnevalt asjaosalistega läbi, millised on kohapealsed võimalused ja soovid.

Ülevaate projektiga liitunutest saab siin.

Vahur Mäe

SoundVoice OÜ