Pärnumaa siseMV kiikingus

Märtsi teisel laupäeval kogunes Pärnu spordihalli kiikinguhuvilisi igast Eesti nurgast – kohale oli tuldud nii Narvast kui Saaremaalt ja Võrust, teistest kaunitest kohtadest rääkimata. 11. märtsil toimusid Pärnumaa lahtised sisemeistrivõistlused kiikingus 2023 ning osalejate arv oli juba peaaegu sarnane koroonaeelse ajaga. Osalejaid oli kõigist Eesti Kiikinguliitu kuuluvatest klubidest ning mõned olid esmakordseltki kiigele tulnud. Eelregistreerunute põhjal avanes 6 võistlusklassi.
Noormeeste võistlusklass näitas ilmekalt seda, et sisetingimuste tõttu kolmele katsele piiratud kordade arv (välitingimustes on viis resultatiivset võistluskatset) jättis veel varugi ning oma võimete piirid jäid kompamata. Esimese koha saavutas antud klassis Tartu kiikinguklubi Dorpat Kiiking kasvandik Kaur Praks, tulemus 5,90 m. Teine koht ei jäänud esimesest kuigi kaugele, olles vaid 10 cm lühem – 5,80 m. Hõbedase medali riputas kaela Võrust tulnud SK Vabadussport liige Uku Udras, kelle puhul oli eriti selgelt näha, et varu oleks olnud ka järgmisteks katseteks. Kolmandaks jäi tagasihoidliku tulemusega SK Kiva-Kiiking noormees, võistluste üks noorimaid, Uku-Sten Karjamaa, kelle laeks jäi 5,30 m.
Naisjuunioride klass üllatas uue tulijaga, kuid n-ö oma võttis siiski vana olija. Kuldse medali sai endale kaela riputada Pärnu klubi SK Vabariigi Võllimees liige Sireta Jürgens, kes kooli tõttu sõitis kohale lausa Narvast. Sireta kiikus enda parimaks tulemuseks 4,60 m. Üle lahe Saaremaalt suvepealinna võistlema tulnud Katrin Linde astus kiikingukiigele lausa esimest korda, kuid tegi seda nii edukalt, et kiikus Siretaga sama tulemuse, mis andis talle teise koha. Kiikingus on sama kõrguse valinud võistlejatel eelis sellel, kes registreeris end sellele esimesena. Seega, kuigi Siretal ja Katrinil oli sama tulemus, alistas selle esimesena Sireta. Aga Katrin oli oma saavutatud tulemuse ja teise koha üle õnnelikumgi veel, kui esikoha omanik. Kolmas koht selgus pingelises heitluses, sest mõne tugeva küki ja tõmbega oleks võinud kolmanda koha omanik olla vabalt esikohal. Sirelin Jürgens (SK VV) püüdis alistada kõrgust 4,65 m, kuid see jäi väga napilt ületamata ning tuli leppida tulemusega 4,40 m ning kaela saada pronksine medal.
Meesjuunioride tulemused küündisid juba üle kuue meetri. Kuldmedali võis endale kaela lasta riputada SK Dorpat Kiiking esindaja Kaspar Varul, kelle tulemus oli 6,43 m. Poodiumi teisele astmele sai astuda Varuli klubikaaslane Lauri Leppik, kelle päeva parim tulemus oli 6,23 m. Kolmanda koha saavutas SK Kiva Kiikingu noormees Oto-Ben Karjamaa, kel jäi kuuest meetrist vaid kaks sentimeetrit puudu, tema tulemuseks 5,98 m.
Naiste võistlusklassis puhusid värskendavad tuuled, kuna mitmeid aastaid püsinud naiste siserekord viidi kümme sentimeetrit kõrgemale. Esikoha pälvis ja rekordi enda nimele kirjutas Tartust Dorpat Kiiking naine Liina-Mari Roolaht, kes alistas üsna vabalt kõrguse 5,90 m. Teisele kohale jäänud Roolahti klubikaaslane Pamela Paul püüdis rekordit enda nimele saada, kuid ebaõnnestunult ning tulemus 5,70 m jättis naise hõbemedalile. Kolmanda koha saavutas kohaliku klubi SK Vabariigi Võllimees eestvedaja Mirjam Pedaja tulemusega 5,35 m.
Meeste võistlusklassis oli kohtade järjestus lahtine viimase kiikumiseni. Esimese koha saavutas SK Vabariigi Võllimees eestvedaja ja Eesti Kiikinguliidu juhataja Ants Tamme, kes polnud kullakarva medalit juba mitu aastat kaela riputanud. Sel korral andis tulemus 6,78 m selleks siiski võimaluse. Teiseks jäi viis sentimeetrit lühemate aistega Antsu klubikaaslane Anti Proškin, tulemus 6,73 m. Kolmandaks tuli Meelis Linde Saaremaalt, esindades Dorpat Kiiking klubi.
Meesseenioride võistlusklassis paremusjärjestuse määras jällegi samal kõrgusel kiikumise järjekord. Nii esi- kui teise koha tulemus oli 5,98 m. Esimese koha sai Dorpat Kiikingu kiikuja Aleksandr Mesilane ning teiseks jäi SK Vabariigi Võllimees esindaja Toivo Väli. Mõlemad mehed proovisid saavutada paremat tulemust, kuid neist jaks üle ei käinud. Kolmanda koha mees läks vanuseklassi MS 50-59 siserekordit purustama, kui jäi sellega hätta ning pidi leppima tulemusega 5,88 m. Kehtiv MS 50-59 rekord on 5,98 m, kusjuures MS 40-49 vanuseklassi rekord kergitati sügisel 6,93 m-ni.
Ääretult tore on kiikuda aeg-ajalt ka sisetingimustes ning seda suurem on rõõm, kui neid inimesi, kes seda võimalust meiega koos kasutada tahavad, on palju. Võistluste eesmärgiks on lisaks sisetingimustes kiikumisele kasvatada ka kiikingust huvitatute arvu ja näidata, et ka talvisel ajal on võimalik soovi korral sellega tegeleda. SK Vabariigi Võllimees on korraldanud meistrivõistluseid juba palju aastaid – suvel saab juba kakskümmend aastat ning loodetavasti õnnestub neid nii sees kui väljas veel korraldada.