fbpx
Kommentaarid puuduvad

Spordiliit läheb liikumisaastale vastu vast värvatud asjatundjaga

Kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud liikumisaasta eel täienes Pärnumaa spordiliidu meeskond spetsialistiga, kelle ülesandeks saab kõik, mis seotud liikumisharrastuse edendamisega eelkõige koolinoorte vaatevinklist.

Detsembri alguses tööle asunud koolinoorte liikumisharrastuse peaspetsialisti Taire Ojala valis kandidaatide seast välja spordiliidu tegevjuht koos kahe juhatuse liikmega eesmärgiga, et ühendus panustaks maakonnas kandva osapoolena siinsete koolinoorte liikumisharjumuste kujundamisse.

Uue töötaja tööpõld on lai, alates üksikisikutest lõpetades koostöö koordineerimisega koolijuhtide ja Tartu ülikooli liikumislaboriga. Niisamuti vastutab ta info jagamise, valdkonna eelarve koostamise, spordiliidu esindamise ja programmi „Liikuma Kutsuva Kool“ tegevuste eest.

„Mul on väga hea meel, et Taire kandideeris ja valituks osutus: kui arutame liikumise teemal, näen, et tal silm särab,“ rääkis spordiliidu tegevjuht Kaisa Kirikal, kelle sõnutsi jättis koostöö Ojalaga talle väga sümpaatse mulje ajast, mil välja valitu töötas Põhja-Pärnumaa vallas sporditöötajana.

Kirikal peab tähtsaks, et sel ametikohal oleks inimene, kes suudab väga hästi suhelda. „Lühidalt, ta peab olema inimeste inimene – tasemel suhtleja, hea kuulaja ja ideede algataja,“ arvas tegevjuht, kelle hinnangul on uues töötajas kõik need omadused olemas.

Hetkel Tallinna ülikooli Haapsalu kolledžis tervisejuhi erialal õppiv Ojala peab oluliseks, et saab õpingute käigus omandatut uuel töökohal rakendada.

„Aktiivsed tegevused juba käivad: lisaks äsja toimunud hokinädalale valmistame ette sarnast projekti suusatamiseski,“ rääkis Ojala.

Uus töötaja peab kolme lasteaia- ja kooliealise lapse emana igapäevast liikumist võtmetähtsusega tegevuseks. „Elades Vändras, tunnen, et meie piirkonnas on taristu ja muude võimalustega väga hästi: siit on pärit mitmed tippsportlased, toimuvad traditsioonilised üritused nagu Vändra maraton, välja on kujunenud spordivabatahtlike kogukond,“ rõõmustas isegi Mispo spordiklubi ridades aeg-ajalt maratone korraldav liikumisentusiast.

Ojala sõnutsi tuleb tal parimate tulemuste saavutamiseks luua esmalt toimiv koostöövõrgustik, kuhu kuuluvad maakonnas liikumist edendavad huvigrupid.

„Meie tegevjuht on juba jõudnud luua kehalise kasvatuse õpetajatest koosneva liikumisharrastuse komisjoni, kellega on mul rõõm koostööd edasi viia, suure pildi osaks on ka koolijuhid ja noorteühendused,“ märkis eestvedaja.

Ojala näeb suurt võimalust peagi algavas liikumisaastaski. „Kahjuks näitavad viimased uuringud, et mitteaktiivsete osakaal on liigutajatest suurem, eriti halb seis on teises kooliastmes, kus minimaalse liikumiskoormuse saavutab üksnes 29 protsenti õpilastest,“ tõdes uus töötaja.

Tema arvates on koole, kes vajavad spetsialistide tuge ja koostööpartnereid. „Üheks väga heaks partneriks on kahtlemata Tartu ülikooli liikumislabor ja teaduspõhine programm „Liikuma Kutsuv Kool“, aga et tegevuste mõju oleks tuntav, tuleb olla süsteemne ja järjepidev,“ ütles isegi igapäevaselt liigutav, peamiselt kõnni- ja jooksutiire ning üldkehalist ettevalmistust nautiv Ojala.

Liikumisharrastuse peaspetsialisti tööülesanded:

  1. Koolispordi liikumisharrastuse tegevuste väljatöötamine
  2. Koostöös spordiklubidega tegevuste elluviimine
  3. Koolijuhtidega ja õpetajatega koostöö
  4. Kooliõpilaste kollektiividega koostöö
  5. Koolispordi liikumisharrastuse info jagamine
  6. Kodulehe ja sotsiaalmeedia haldamine
  7. Koolispordi liikumisharrastuse eelarve koostamine
  8. Partnerlussuhete arendamine Tartu Ülikooli liikumislaboriga
  9. Liikuma Kutsuva kooli tegevuste elluviimine
  10. Koolispordi liikumisharrastuse aruandlus
  11. Pärnumaa Spordiliidu esindamine erinevatel riiklikel ja kohalikel spordialastel seminaridel

Ehkki vahepeal kahanes spordiliidu töötajate arv üheni – arendustegevustesse panustas üksnes tegevjuht –, on nüüdseks maakonna spordi- ja liikumisharrastuse vagunit vedamas kolm tegijat: lisaks Kirikalile ja Ojalale panustab koolispordivõistluste korraldamisse sektoris ligemale kaks aastakümmet tegutsenud Ene Saagpakk.


Vahur Mäe

SoundVoice OÜ
Papiniidu 35-34, 80022 Pärnu linn, Pärnu
E-post: info@soundvoice.ee
Telefon: +372 5660 8532

Kommenteeri