Orienteerumisklubi West veab eest legendaarseid neljapäevakuid

Enam kui 30 aastat tagasi asutatud OK West on Pärnumaa spordi ja liikumisharrastuse tuntumaid kaubamärke. Ligemale sadat harrastajat, peamiselt täiskasvanuid koondav klubi on muu hulgas aktiivne võistluste korraldaja: teada-tuntud on maakonna vanima sarjana nende veetavad orienteerumisneljapäevakud, mis mullu jõudsid väga väärika tähiseni – tuhandena osavõistluseni.

Klubi üks eestvedajaist Sander Blehner on tänavugi sarja peakorraldaja ametis, lootes metsas liikumas näha sadu orienteerumishuvilisi.

Kuidas on uus hooaeg käima läinud, kas osalejad on metsarajad avastanud?

See hooaeg pole ilm meid veel soosinud: kevadine ilm mängib alati rolli. Kui on väga soe, tuleb kohale kuni 140 inimest, kui jääb jahedaks, on meid alla saja. Näiteks esimesel etapil Pärnu Rannapargis oli kohal 96 huvilist: kõik paadunud fännid olid rajal.

Mida uut see hooaeg kaasa toob?

Tänavu valmib kaks uut kaarti: üks Sindis, teine Häädemeestel. Meil on mitmeid kaardimeistreid, kes käivad metsas luurel ning pakuvad seejärel ideid. Nii uued rajad sündisid. Hooaja vältel läbime 26 etappi, millest lõviosa on pidevalt käijatele ammusest ajast tuttavad. Koroonaajaga võrreldes on etappe märksa rohkem, sest siis pidime mitmed tervisenõuete tõttu vahele jätma. Kui aga võrdleme viimatise normaalse aastaga 2019, on sebimist niisama palju.

Mida tähendab õnnestumise osalejate arvu mõttes?

Loodan, et saame mõni protsent rahvast lisaks: tahaks väga, et hooaja peale koguneb enam kui 3000 liikumiskorda. Elu on näidanud, et meie spordis suuri hüppeid pole. Tuntuimatest tegijatest käib alati kohal endine Eesti jalgpallikoondise kapten Raio Piiroja, kellele poodium pole sugugi võõras: alles hiljuti jooksis ta välja teise koha, ehkki enda sõnutsi ta treenida väga usinalt ei saa.

Juba mõnd hooaega liigute võistluspaika põneva haagisega, millel ilutsevad orienteerumisspordile viitavad oranžvalged tähised. Mida sellest leida võib?

See on vajalik võistluste tehniliseks läbiviimiseks. Selles on kõik, mida rajameistrid oma tööks vajavad – tähised, kinnitusvahendid ja muu säärane. Tänavu täiustasime varustust veel mitmete tehniliste abivahenditega. Pean väga oluliseks, et lisaks osalejatele tunneksid ka korraldajad end mugavalt ja meeldivalt.

Mida hooaeg OK Westile veel põnevat pakub?

Sel aastal võtsime vedada Eesti orienteerumisliidu noortelaagri Jõulumäel, mille korraldus liigub klubilt klubile. See on alaliidu noorteprojekt, millest saavad osa atleedid ja treenerid üle Eesti.

Muu hulgas panustame tartlaste Seiklushundi korraldatavasse linnarogaini, mis tänavu on 12. juunil kavas Audru piirkonnas. Minu õlul on sealse kaardi ja raja koostamine. Tegemist on mitmetunnise üritusega, kus avatakse ratta-, jooksu- ja pereklass. Viimati nimetatus võib kaasa teha kasvõi lapsevankrit lükates.

Võistluste korraldamine pole meelakkumine, neid saab tõenäoliselt teha üksnes partnerite abiga. Kes on OK Westi peamised toetajad?

Lisaks meie enda vabatahtlikele, keda etapiti käib koos keskmiselt poolsada, saame abi Pärnu linnalt, Häädemeeste, Tori ja Lääneranna vallalt. Väga oluline panustaja on läbi alaliidu RMK, kes aitab maakonnas taolisi sarju korraldada. Õla panevad alla Kulka ja Pärnumaa omavalitsuste liitki.

Pärnumaa orienteerumisneljapäevakud on osa Pärnumaa Liigub rahvaspordisarjast, mis koosneb 25 eriilmelisest osaetapist. Orienteerumisklubi tegevusega saab tutvuda siin.

Vahur Mäe

SoundVoice OÜ