Pärnumaa initsiaatorite eestvedamisel toimus spordijuhtide õppereis Soome

Läinud nädalal külastas veerandsajapealine spordijuhtide delegatsioon Lõuna-Soome linnu, et õppida maailma ühe liikumislembeisema riigi parimatest praktikatest.

Kolmepäevase õppereisi idee ühe autori, Pärnumaa spordiliidu tegevjuhi Kaisa Kirikali sõnutsi sündis mõte põhjanaabreid külastada koostöös Jõulumäe tervisespordikeskuse pealiku Eido Tasalainiga, kelle suurde tutvusringkonda kuulub ka Soome poolne võõrustaja Peter Söderholm. Ideega haakus koheselt sihtasutus Eesti terviseradade võrgustiku juht Assar Jõepera, kes kaasas reisile kümmekond rajameistrit üle Eesti. Ülejäänud osalejad esindasid ekspertide ja volikogu liikmete näol omavalitsusi ja mitut maakonna spordiliitu.

„Kui mitu aastat tagasi spordiliitu tööle tulin, asusin kohe koostööseminare korraldama,“ rääkis Kirikal võrgustikutöö tähtsusest ja plaanist uurida, mida lähiriikideski tehakse. „Kuna Eestis, peamiselt kohalikul tasandil, on kohtumistel ring peaaegu peal, tasub käia ja õppida, mida teistes riikides tehakse,“ arvas eestvedaja, kelle sõnutsi õigustas reis end täielikult.

„Rahvaga rääkides oli tunda rahulolu ja soovi, et sellelaadsed ühistegevused tasub edaspidigi kavva võtta,“ rääkis Kirikal, keda oma sõnul hämmastas Soome liikumisvõimaluste kompaktsus.

„Meilgi tasub taristu planeerimisel mõelda, et eri võimalused ja sportimispaigad asuksid üksteisest mõistlikus kauguses – nii on kõikidel pereliikmetel võimalus midagi teha,“ rääkis organisaator, tuues esile Helsingist kirdes asuva Pärnu suuruse Mikkeli linna näidet.

„Põnev oli sealset olustikku näha: Mikkelis polnud alasid, mida harrastada ei saanuks – batuudikeskus, hallid, jõusaal,“ loetles Kirikal.

Lisaks külastati tiheda programmi raames paarisaja kilomeetri raadiuses asuvaid Lahti, Porvoo ja Tampere linnu, lõpetuseks põigati ka Helsinki mastaapseimale terviserajale. Lahtis õnnestus sealse rajatiste juhi Marrku Ahokase loal käia muu hulgas legendaarse Salpausselkä hüppemägede trio kõrgeimas, 130meetrise mäe tornis.

Juba on eestvedajal plaan järgmise õppereisi osas. „Kuna elasin viis aastat Suurbritannias, on järgmisel aastal kavas saareriiki külastada,“ rääkis sealsete paljude spordivaldkonna eestvedajatega tuttav spordijuht, kelle hinnangul oleks brittidelt palju õppida.

Soome reisi aitasid kaasfinantseerida Pärnumaa Spordiliit ja Eesti terviserajad.

Vahur Mäe