Pärnumaa Rattaretk tõi sajad pedaalima

Pühapäeval, 25. septembril, toimus igasügisene Pärnumaa rattaretk, mis tõi kaunis ja päikesepaistelises ilmas Rannastaadioni kõrvale üle 400 pedaalisõbra.

Rattaretke traditsioon ulatub aastasse 2008 ning korraldajate eesmärk oli toona pakkuda rahvale liikumisvõimalust, mis poleks samas võistlus. Õigustatult on spordisündmus oma olemuse säilitanud, sest nii tulevad rajale needki noored ja vanad, kes võistlemist pelgavad.

Tänavuse retke stardipaigaks valiti uhiuus Rannastaadion, mis pakkus suurepäraseid võimalusi olmetingimuste loomiseks ning mugavate korraldusteenuste tagamiseks. Ka rajad olid valitud uued ja vaheldusrikkad, pakkudes valikuvõimalusena 30 ja 50 kilomeetri distantsi vahel. Sõit viis osalejad Mai kergliiklustee kaudu Papiniitu, kust vändati üle Uue silla ning pöörati Tammiste poole. Sealt edasi suunduti Sindi teeristi, kust peale teeninduspunkti läbimist sõitsid lühema distantsi valinud Sinti, teised väntasid Tori poole.

Pärnusse tagasi tõi rada läbi Sindi ja Paikuse ning suunas spordisõbrad läbi Raeküla taas keskranda tagasi.

Sündmust nautis ühtekokku üle neljasaja liikumissõbra. Neist 95 osales pikal ning 244 lühikesel distantsil. Hommikupoolikul Maanteeameti Lääne regiooni poolt korraldatud lastesõite nautis ligi sadakond kuni 9-aastast noort.

Kõikide osalejate vahel loositi välja kümneid toetajate auhindu. Neist peamise, Hawaii Expressi poolt välja pandud Classic-kaubamärgi jalgratta võitjaks valis retkeliste seast kutsutud fortuuna Pärnu Lasteküla kasvandiku Angelina Tõštšinina, kes läbis sõidu laenatud rattal ning sai nüüd päris oma sõiduvahendi.

Rattaretkel on oluline roll ohutu liiklemise sõnumi levitamisel. Lisaks kiivri kandmise vajadusele tähelepanu pööramisele jagati igale osalejale stardipaketis helkurvest, mida pimedal ajal kanda soovitati hakata.

Spordisündmust korraldas Pärnumaa Spordiliit koostöös arvukate toetajatega nii avalikust kui erasektorist. Organiseerimisse panustas teiste seas kümneid vabatahtlikke. 2017. aastal toimub rattaretk 24. septembril.